87 miljoen voor groenere transportsector

De overheid, het bedrijfsleven en de Europese Unie trekken in totaal 87 miljoen euro uit voor een groenere transportsector. De eerste projecten worden dit jaar al gerealiseerd.

groen transport

Het kabinet wil de CO2-uitstoot in 2030 gehalveerd hebben ten opzichte van 1990. Het transport is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de CO2-uitstoot. In het Klimaatakkoord staan tal van afspraken om deze uitstoot terug te dringen die niet alleen goed zijn voor het klimaat, maar ook kansen bieden voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Minister van Veldhoven (Milieu en Wonen) trekt € 34,5 mln uit voor transportprojecten die gunstig zijn voor het klimaat en de luchtkwaliteit. Kansrijke Nederlandse transportinnovaties, die nog niet op de markt zijn, kunnen met deze subsidie versneld van de grond komen. Daarnaast dragen betrokken bedrijven € 47 mln bij en doet de Europese Unie € 5,9 mln in de kas. Daarmee komt de totale investering uit op ruim € 87 mln, verdeeld over 43 projecten in Nederland. Het gaat vooral om machines en voertuigen, die op waterstof of batterijen draaien, en om de laadinfrastructuur.

De helft van deze projecten zijn batterij-elektrische innovaties. Iets minder dan de helft zijn projecten gebaseerd op waterstofinnovaties en een klein deel gaat naar de toepassing van hernieuwbare biobrandstof. Enkele voorbeelden zijn: Schepen op waterstof, uitstootvrije bouwmachines, schone bezorgwagens om boodschappen rond te brengen en verwisselbare accu’s voor pizza-bezorgscooters. Ook wordt nieuwe laadinfrastructuur gerealiseerd, zoals zeven nieuwe waterstofstations. Die moeten komen in Roosendaal, Utrecht, Nieuwegein, Amsterdam, Dordrecht, Barneveld en Den Helder.

Lees het hele artikel op duurzaambedrijfsleven.nl.